
viernes, 30 de marzo de 2007
viernes, 16 de marzo de 2007
ORGANITZACIÓ DEL TEMPS
Per donar resposta a l’objectiu plantejat amb anterioritat, considerem que l’eina a utilitzar hauria de ser un espai virtual on no només es dipositi informació per qui la vulgui llegir, sinó que esdevingui un espai d’intercanvi d’experiències, d’ajuda mútua i d’aprenentatge. Per aquest motiu, desprès de la discussió realitzada en el grup, proposem que aquest espai segueixi una modalitat temporal de tipus sincrònic i asincrònic. Això vol dir, que per la primera tipologia, es proposin trobades virtuals acordades entre els diferents col·lectius, que garanteixi l’intercanvi i l’ús de l’espai en un mateix període de temps.
Per tal de comprovar que la idea del nostre projecte pot seguir en marxa, considerem que caldria preveure un procés previ de creació i prova d’aquest espai virtual. Sota aquesta idea, el grup proposa el seguiment d’un continu de fases que garanteixin finalment i consolidin el projecte. Aquest procés serà:
- Fase de disseny de l’espai virtual: elaboració de la xarxa d’intranet que garanteixi la creació d’un clima de proximitat i confidencialitat als destinataris.
- Fase d’aplicació: es realitza una prova pilot durant un trimestre, per tal d’avaluar i millorar el nostre espai.
- Fase d’aplicació definitiva: difusió i ampliació del nombre de participants en el projecte desprès de millorar els aspectes que en la fase prèvia d’aplicació hem vist que hauria de millora.
- Fase d’avaluació: considerem l’avaluació con un procés continu que ens permetrà recollir informació sobre l’adequació i utilitat del nostre espai. Malgrat creure en l’avaluació com un procés, considerem que també s’hauria de crear un seguit d’instruments per a realitzar una avaluació de caire més general.
Temporalització
En la previsió de que disposem de 20 hores per desenvolupar el nostre projecte plantegem la temporalització següent:
(taula modificada 20/4/2007)
viernes, 9 de marzo de 2007
CONTEXT
1. Context
a) Anàlisi de necessitats (justificació de l’àmbit, institució, centre, nivell educatiu)
La nostra proposta intenta crear una plataforma centrada en els grups d’ajuda mútua, exactament, una proposta en xarxa, ja que el nostre grup creu en la necessitat de vincular grups que semblen en principi molt diferents, però, que es poden donar recolzament i assessorament entre ells, durant un procés de millora personal. Per a més concreció està destinat a persones adultes, exactament a dones i homes maltractats, aturats de llarga durada, immigrants i drogodependents. En definitiva, grups en risc social.
Després d’una recerca per la xarxa, varem trobar que els programes d’ajuda mútua que hi ha ara, es dirigeixen als col·lectius de forma separada, per tant, no es troba cap plataforma que porti a terme un projecte on hi participin els diferents col·lectius de forma conjunta, i per tant, puguin compartir sentiments, experiències, punts de vista... sobre diferents aspectes de la vida quotidiana, de tal manera que s’adonin que tot i tenir, característiques diferents tenen un important vincle comú.
b) Objectius
Segons la nostra proposta, en primer lloc ens hem, plantejat un objectiu general, que recull la idea principal del nostre projecte, però som conscient de que, a mida que es desenvolupi la nostra proposta aniran sorgint d’altres molt més específics, que anirem introduint amb el transcurs de posada en marxa de la plataforma.
Així doncs, l’objectiu general és: connectar i establir lligams de col·laboració, participació i ajuda...amb diferents col·lectius en risc social de la nostra societat, que fins ara han estat desconnectats.
Els objectius específics plantejats, fins al moment, són els següents:
- Promoure el coneixement d’un mateix. Facilitar i intercanviar informació entre els usuaris.
- Desenvolupar entre els usuaris un suport emocional: trobar la comprensió d’altres persones que pateixen la mateixa situació.
- Desplegar l’organització i gestió d’activitats socials d’iniciativa grupal.
- Adquirir l’esperit crític i de reflexió.
En relació a aquest llistat d’objectius, el grup ha decidit que aquests no seran treballats de la mateixa manera, ni intensitat. Això vol dir, que trobem objectius que es treballaran de forma transversal i d’altres que rebran un tractament més específic dins d’una activitat concreta.
2. Temàtica
El nostre projecte s’emmarca dintre de la tipologia dels programes d’ajuda mútua. Exactament, és un projecte que intenta connectar i establir lligams de col·laboració, participació...amb diferents col·lectius en risc social de la nostra societat com: dones i homes maltractades, aturats de llarga durada, immigrants i drogodependents.A l’hora de plantejar aquest projecte, varem decidir saber exactament, de què tractaven i què eren els Els Grups d’Ajuda Mútua, i segons la font de consulta: http://www.bcn.es/tjussana/gam/, aquests estan formats per persones que comparteixen un problema o situació i que es reuneixen per fer alguna cosa per a superar-lo i,per aconseguir canvis socials i/o personals. Els grups d’ajuda mútua emfasitzen la interacció personal i l’assumpció individual de responsabilitats per part dels seus membres. Solen proporcionar ajuda material o emocional i promoure una valors a través dels quals els seus membres poden reforçar la pròpia identitat.
A partir d’una recerca bibliogràfica hem vist que existeixen diferents tipologies de Grups d’Ajuda Mútua:
- Persones afectades per una mateixa malaltia o problema.
- Grups que acullen a persones amb un problema de comportament personal : abús de l’alcohol, drogues, anorèxia...
- Persones que presenten problemes psicosocials: separació de la parella, problemes de vellesa...
- Problemes generats per la pròpia societat: minories ètniques, homosexuals...[1]
3. Gestió de la informació
a) Organització dels destinataris
El nostre projecte va destinat a persones adultes, concretament a dones i homes maltractats, aturats de llarga durada, immigrants i drogodependents. En definitiva, grups en risc social. L’elecció d’aquests col·lectius respon a diferents justificacions. Pel que fa al grup de llarga durada, la realització d’una assignatura prèvia ens ha permès conèixer i identificar característiques d’aquest grup i adonar-nos de les seves necessitats a nivell social i afectiu.
En relació als homes i dones maltractades en aquest cas compten amb una companya que ha establert un contacte directe amb aquest col·lectiu que fa que coneixem força les necessitats que es donen i les propostes que avui en dia es proposen.
Un altre grup a treballar és el col·lectiu immigrant, en aquest cas la convivència en el nostre entorn fa que coneguem la gran necessitat de vincular aquest grup amb la resta de persones per tal d’establir lligams que afavoreixin millorar la relació amb l’entorn.
I per últim, el col·lectiu drogodependent, respon a un repte, ja que realment coneixem bastant poc tant el col·lectiu com les propostes que es donen, però si coneixem en canvi, experiències sobre els beneficis de la teràpia col·lectiva.
[1] http://www.acnefi.com/catala/gams.htm. Web consultada el dia 2 de Març de 2007
martes, 6 de marzo de 2007
Descripció del Projecte de GAM en XARXA
A l’hora de plantejar aquest projecte, varem decidir saber exactament, de què tractaven i què eren els Els Grups d’Ajuda Mútua (GAM).
Aquests estan formats per persones que comparteixen un problema o situació i que es reuneixen per fer alguna cosa per a superar-lo i, per aconseguir canvis socials i/o personals.Els grups d’ajuda mútua emfasitzen la interacció personal i l’assumpció individual de responsabilitats per part dels seus membres. Solen proporcionar ajuda material o emocional i promouen uns valors a través dels quals els seus membres poden reforçar la pròpia identitat [1].